Magnesium sulfate monohydrate
Epsom tuzu (ingiliz tuzu) olarakta adlandırılan magnezyum sülfat, kokusuz, beyaz renkli, kristal yapıda bulunan inorganik bir tuzdur.Birçok hidratları vardır.
Heptahidrat (epsomit), hekzahidratı oluşturmak için bir eşdeğer suyunu kolayca kaybeder. Epsom tuzu ismi; , İngiltere’de bulunan Epsom'da, tuzun Kuzey Downs'un gözenekli tebeşirinin gözeneksiz Londra kiliyle bütünleştiği yaylarda üretilen acı bir tuzlu su kaynağından geliyor.
Monohidrat, MgSO4 · H2O doğal mineral olarak bulunur. Hekzahidrat yaklaşık 150 ° C'ye ısıtılarak elde edilebilir. 200 ° C'ye kadar ısıtılması ise anhidrit magnezyum sülfatı verir. Çok daha fazla ısıtılırsa, anhidrit tuz magnezyum oksit (MgO) ve kükürt trioksit (SO3) olarak ayrılır.
Heptahidrat, sülfürik asidin magnezyum karbonat yada oksit ile nötrleştirme tepkimesi sonucunda elde edilir, fakat yaygın olarak direkt doğal kaynaklardan gelir.
Epsom tuzu geleneksel olarak banyo tuzlarının bir parçası olarak kullanılmıştır. Genellikle güzellik ürünü olarak da kullanılabilir. Sporcuların ağrılı kaslarını rahatlatmak için kullanırken, bahçıvanlarda ise bitkileri iyileştirmek için kullanırlar. Başka birçok kullanımları vardır. Bunlara örnek olarak, vücuda batan kıymıkların çıkarılmasında kullanımı verilebilir.
Tıp alanında; vücuttaki magnezyum eksikliğinin giderilmesinde, şiddetli astım
krizlerinin önlenmesinde, sistolik kan basıncının azaltılmasında kullanılır.
Magnezyum sülfat, bira üretiminde demleme tuzu olarak kullanılır. Tofu yapmak için bir pıhtılaşma katkı maddesi olarak da kullanılabilir.
Anhidrit magnezyum sülfat, suya karşı olan afinitesi ve yaygın olarak organik bileşikle uyumlu olmasından dolayı organik sentezde kurutucu olarak sıklıkla kullanılır. İşlem esnasında organik bir faz anhidrit magnezyum sülfat ile prosese alınır. Hidrate olmuş katı daha sonra süzme, boşaltma yada destilasyonla çıkarılır. Bu işlem için kaynama noktası düşük olmalıdır. Sonrada sodyum sülfat ve kalsiyum sülfat gibi diğer inorganik sülfat tuzları da benzer şekilde kullanılabilir.